Manastirea Ianculesti: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Manastirea Ianculesti, adaugat pe hvp in categoria Biserici si Manastiri, zona turistica Muntenia, in judetul Buzau, localitatea Buzau
Manastirea Ianculesti Descriere
Manastirea Ianculesti este situata la o distanta de circa 35 de kilometri de Ploiesti, pe ruta Ploiesti - Valeni de Munte, cu deviere la dreapta in zona Comunei Magurele, circa 20 de kilometri spre Comuna Soimari.
La inceput s-a aprobat infiintarea unui schit de calugari cu hramul "Inaltarea Sfintei Cruci" care sa apratina de Manastirea Crasna, sub indrumarea Parintelui Arhimandrit Nicodim Dimulescu, ca mai tarziu, pe 14 iulie 2005, conform Hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, nr. 162 / 2005, sa devina manastire cu autonomie deplina. Staretul acestei Sfinte Manastiri Ianculesti a fost numit Parintele Ieromonah Benedict Sbarnau.
Ideea infiintarii acestei Sfinte Manastiri apartine ctitorilor acestuia si anume, doamnelor: Ec. Eleonora Ianculescu si Jr. Ecaterina Ianculescu, din Ploiesti, care au dorit ca langa casa parinteasca din Comuna Soimari - Judetul Prahova sa fie inaltata o sfanta manastire, in amintirea defunctilor parinti (Victoria si Bucur Ianculescu), donand in acest scop 32 hectare de teren (agricol si forestier).
Pentru realizarea acestui obiectiv ctitorele au primit binecuvantarea duhovnicului, respectiv a Parintelui Prof. Constantin Galeriu, apoi binecuvantarea P. F Patriarh Teoctist, care l-a insarcinat pe I.P.S. Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie, cu realizarea acestui obiectiv.
In vederea eliberarii titlurilor de proprietate si ulterior a intocmirii documentatiei tehnice - cadastru pivind donatia terenului - un rol important in realizarea acestora l-a avut I.P.S. Arhiepiscop Teodosie, urmare a diligentelor efectuate de catre inalt Prea Sfintia Sa la nivelul Prefecturii Prahova cat si domnilor prefecti ai Judetului Prahova, cat si domnilor directori din Prefectura.
Pe 17 august 2004 s-a inceput decopertarea drumului de acces spre locul unde urma sa fie inaltata Sfanta Manastire Ianculesti. Drumul de acces in lungime de 370 de metri, cu podul din beton armat cu profil otel, cat si fundatia bericutii din lemn au fost realizate din fondurile financiare personale ale Ex Prefect Ing. Georgica Diaconu. Bisericuta din lemn a Sfintei Manastiri Ianculesti a fost adusa, prin grija I.P.S. Teodosie si P.S Varsanufie Comuna Lunca, Judetul Hunedoara, ca danie a credinciosilor de acolo.