HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Rezervatia Naturala Pestera Sura Mare

  • Pesteri
  • Ponor
  • Hunedoara
  • Banat
Rezervatia Naturala Pestera Sura Mare Hunedoara Ponor Banat

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Hunedoara - Ponor

TAXI in zona

taxi TAXI Hunedoara
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Hunedoara
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Hunedoara
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Hunedoara
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism

Agentie turism Hunedoara
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Hunedoara
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Rezervatia Naturala Pestera Sura Mare: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Rezervatia Naturala Pestera Sura Mare, adaugat pe hvp in categoria Pesteri, zona turistica Banat, in judetul Hunedoara, localitatea Ponor

Rezervatia Naturala Pestera Sura Mare Descriere

Rezervatia naturala Pestera Sura Mare este inclusa in Parcul natural Gradistea Muncelului – Cioclovina. Pestera se gaseste in satul Ohaba-Ponor, la poalele abruptului Fruntea Mare. Vizitarea ei se recomanda sa fie facuta doar de catre speologi, care trebuie sa aiba asupra lor un echipament corespunzator.

Pestera Sura Mare a fost explorata pentru prima data in anul 1929, cand s-au cercetat portiunile de la intrare. Cinci ani mai tarziu, un alt explorator a cercetat-o, reusind sa strabata 700 de metri cu ajutorul unei barci. In anul 1967 a fost publicata prima harta a pesterii, in care a fost prezentat primul kilometru.

Pe masura ce timpul a trecut, interesul pentru Rezervatia naturala Pestera Sura Mare a crescut. Speologii din Romania au inceput sa colaboreze cu cei din strainatate si asa a fost posibila dezvoltarea pesterii la 6639 metri. Expeditia din 1968-1969 a stabilit ca sifonul care se afla la 800 de metri de Sala Mendip reprezinta capatul pesterii, iar sifonul a fost botezat “Sifonul Englezilor”.

Cu toate acestea, in anul 1983 a fost descoperit, din greseala, capatul pesterii. O echipa de speologi din Budapesta a fost invitata sa exploreze caverna, iar dupa o escalada de 7 metri s-a atins un pasaj fosil. Astfel, sifonul despre care se credea ca e peretele final al pesterii a fost scurtcircuitat si speologii au descoperit atunci cascada finala, de dimensiuni impresionante.

Pestera Sura Mare are in jur de 40 de metri inaltime si 12 latime. Are o singura galerie activa, cu o lungime de 3,142 de metri si care este destul de greu de parcurs – acesta este motivul pentru care nu este amenajata turistic. Portiunile cu uscat alterneaza cu cascade, lacuri si bolovani foarte mari, care impiedica inaintarea. La prima sala se ajunge dupa un traseu acvatic, iar Sala Mare se afla la aproximativ 2300 de metri de la intrare. Este si cea mai frumoasa zona a pesterii: pe pereti se pot vedea scurgeri parietale, iar pe podea gururi in cascade. Temperatura din pestera variaza intre 8 si 10 grade, iar cea a apei intre 7 si 9.

Rezervatia naturala Pestera Sura Mare este importanta si din punct de vedere arheologic si al faunei. Cercetarea ei a scos la iveala mai multe urme din neolitic, obiecte de chihlimbar si obiecte de bronz care dateaza din epoca Hallstattiana. In aceasta pestera se gaseste cea de-a doua mare colonie de lilieci din tara. Se intalnesc doua specii: pipistrellus (la 350 de metri de intrare) si Miniopterus schreibersi (la inaltimi mari).