Cheile Galbenului: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Cheile Galbenului, adaugat pe hvp in categoria Chei si Defilee, zona turistica Oltenia, in judetul Gorj, localitatea Baia de fier
Cheile Galbenului Descriere
Aflate în partea de nord-est a judeţului acestea oferă celor ce doresc să le cunoască chiar într-o excursie de câteva ore prin împrejurimile comunei Baia de Fier o multitudine de forme şi fenomene particulare de erodare a carstului .
Formarea Cheilor Galbenului:
Eroziunea a început în urma cu multe milioane de ani prin acţiunea râului Galbenul în pereţii abrupţi ai masivului Polovragi -Cernădie, o bară calcaroasă care sta în calea apelor vijelioase ce coboară din munţi. Cu mult timp în urmă când cheile erau în formare, apa râului a găsit o fisura în peretele de calcar pe care cu timpul datorită proceselor de eroziune a lărgit-o. Mai târziu prin acţiunea apei asupra calcarului albia s-a adâncit iar peştera a rămas suspendată în peretele drept al cheilor. La fel ca în cazul Cheilor Olteţului şi la modelarea Cheilor Galbenului şi a peşterii Muierilor un puternic impact l-au avut răcirile puternice din trecutul pământului, fenomene cunoscute azi sub numele de glaciaţiuni, acestea jucând un rol important în modificările climatice precum şi în hidrologia râurilor de suprafaţă ori din subteran. Teoria glaciaţiunilor a fost formulată de profesorul Alfred Bogli după ce acesta a cercetat o multitudine de perimetre carstice printre care câteva şi din Oltenia pentru a stabili condiţiile şi factorii ce au determinat schimbările .