HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Muzeul De Istorie Si Arheologie Din Piatra Neamt

  • Muzeu
  • Constanta
  • Constanta
  • Delta Dunarii
Muzeul De Istorie Si Arheologie Din Piatra Neamt Constanta Constanta Delta Dunarii

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Constanta - Constanta

TAXI in zona

taxi TAXI Constanta
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Constanta
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Constanta
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Constanta
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism

Agentie turism Constanta
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Constanta
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Muzeul De Istorie Si Arheologie Din Piatra Neamt: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Muzeul De Istorie Si Arheologie Din Piatra Neamt, adaugat pe hvp in categoria Muzeu, zona turistica Delta Dunarii, in judetul Constanta, localitatea Constanta

Muzeul De Istorie Si Arheologie Din Piatra Neamt Descriere

Constituind unitatea de bază a Complexului Muzeal Judeţean Neamţ – înfiinţat în 1978, Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ se înscrie în categoria celor mai prestigioase instituţii de profil din România. Contribuţia sa la cercetarea, conservarea, restaurarea, gestionarea, evidenţa şi valorificarea patrimoniului istoric şi arheologic din estul ţării este absolut remarcabilă, aşa după cum este şi activitatea sa cultural-educativă.

Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ este – prin numărul şi importanţa colecţiilor , aria de cercetare, activitatea desfăşurată, baza materială etc. –, fără discuţie, o instituţie muzeală de importanţă zonală.

Muzeografia din Piatra Neamţ îşi are începuturile în primul sfert al secolului XX (în contextul general al preocupărilor pentru arheologie din ţara noastră), când profesorul Mihai Stamatin înfiinţa „Muzeul Cozla”.

Intelectual de prestigiu, cu o serioasă pregătire ştiinţifică, Mihai Stamatin a condus mult timp Liceul „Petru Rareş” din Piatra Neamţ, atât înainte cât şi după primul război mondial. El a intuit însemnătatea unui muzeu pentru realizarea unui învăţământ apropiat de practică, de viaţă, de realitate aşa cum reiese din cuvintele apelului său din 1919 (făcut în sensul înfiinţării muzeului): „Vremurile ne chiamă pe trepte de cultură mai înaltă decât cele pe care au fost până acum. Pentru satisfacerea acestei chemări, e nevoie să apelăm la un număr mai mare de noi factori culturali şi mai cu seamă e de absolută nevoie să trecem din lumea vorbelor şi a iluziilor, în care am trăit până acum, la cea a faptelor reale. Între factorii de propăşire culturală a unui popor, muzeele îndeplinesc un rol important”.

La 13 iunie 1920 s-a inaugurat oficial „Muzeul Regional Cozla”. Erau expuse plante, roci, animale împăiate, precum şi numeroase vestigii antice şi medievale, detaşându – se mai ales, descoperirile dacice de la staţiunea de pe dealul Cozla, ceea ce explică în bună măsură şi numele muzeului.

Având în primul rând un rol didactic, „Muzeul Regional Cozla” n-a îndeplinit şi nici nu o putea face, cerinţele unui adevărat muzeu, exponatele sale nefiind cunoscute decât elevilor şi unui cerc restrâns de cadre didactice sau specialişti. Era necesară apariţia unui muzeu care să fie accesibil, în primul rând tuturor cetăţenilor oraşului şi judeţului, fără ca prin aceasta să se piardă ceva din caracterul său ştiinţific.

De la 1 aprilie 1990, expoziţia permanentă a MIAPN a intrat în reorganizare. Timp de circa un an s-au eliminat segmentele expoziţionale necorespunzătoare, au fost făcute reparaţii şi igienizări, modificări la sistemul de iluminat, reconstituiri, s-au realizat materiale ilustrative etc.. Folosindu-se obiectele tridimensionale rezultate din săpăturile, donaţiile şi achiziţiile muzeului de-a lungul anilor, s-a încercat să se redea cât mai corect realităţile din teren şi adevărul istoric.

În perioada 1991-2003 în expoziţia de bază au fost aduse unele îmbunătăţiri, dar cu toate acestea nevoia de schimbare era evidentă.

Ultima reorganizare a expoziției permanente are loc intre 2007-2008. La începutul lui 2007 s-a trecut la proiectarea expoziţiei şi repararea spaţiilor. Concomitent, a fost revizuită tâmplăria, au fost pregătite panourile, casetele şi vitrinele, s-a verificat instalaţia electrică, a avut loc restaurarea şi conservarea exponatelor, s-a executat materialul ilustrativ, documentarea şi consultarea de specialitate fiind făcute din mers, odată cu realizarea expoziţiei.

Reunind piese tridimensionale de valoare ştiinţifică şi estetică excepţională, expoziţia actuală se înscrie între cele mai reuşite înfăptuiri pe care echipa de specialişti şi personalul auxiliar din cadrul CMJ Neamţ le-au realizat de-a lungul deceniilor.

Expoziția a fost deschisă pentru public începând cu 27 noiembrie 2008, cu prilejul Sesiunii Ştiinţifice dedicată aniversării a 90 de ani de la constituirea României Mari.

Oferind o imagine convingătoare asupra trecutului comunităţilor umane care au trăit pe aceste meleaguri, cabinetul numismatic, expoziţia „Constantin Matasă” şi sala de expoziţii temporare contribuind cu alte materiale şi informaţii la cunoaşterea trecutului judeţului.

Recomandam urmatoarele unitati de cazare din zona selectata