HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Rezervatia Naturala Calcarele De La Ampoita

  • Parcuri si Rezervatii Naturale
  • Ampoita
  • Alba
  • Muntii Apuseni
Rezervatia Naturala Calcarele De La Ampoita Alba Ampoita Muntii Apuseni

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Alba - Ampoita

TAXI in zona

taxi TAXI Alba
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Alba
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Alba
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Alba
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism Alba

Agentie turism Alba
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Alba
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Rezervatia Naturala Calcarele De La Ampoita: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Rezervatia Naturala Calcarele De La Ampoita, adaugat pe hvp in categoria Parcuri si Rezervatii Naturale , zona turistica Muntii Apuseni, in judetul Alba, localitatea Ampoita

Rezervatia Naturala Calcarele De La Ampoita Descriere

Rezervatia naturala Calcarele de la Ampoita este o arie protejata din judetul Alba, fiind o rezervatie botanica si geologica. A fost declarata rezervatie in anul 1969 si apartine de comuna Metes.

Scopul principal al rezervatiei este acela de a conserva diversitatea geologica si geomorfologica din zona. Accesul la rezervatie se face de pe DN 74, care leaga Alba Iulia de Zlatna. Satul Ampoita, unde sunt amplasate calcarele, se afla la 11 kilometri de Alba Iulia si sunt vizibile de la o distanta destul de mare. Pana la stanci se ajunge ori pe marcajul rosu, ori pe o poteca ce trece prin curtile oamenilor.

Rezervatia naturala Calcarele de la Ampoita este dispusa pe o suprafata de 10 hectare si este amplasata pe versantul stang al Paraului Ampoita, in sudul Muntilor Trascaului. Rezervatia este, de fapt, o zona de pajisti pe care se afla trei stanci sau klippe calcaroase. Acestea se intind pe o suprafata de 0,2 hectare si se afla la o altitudine intre 310 si 393 metri. Remarcabila este vegetatia saxicola calcofila ce s-a dezvoltat pe cele trei stanci.

Cele trei stanci din Rezervatia naturala Calcarele de la Ampoita s-au desprins dintr-o faleza calcaroasa, alunecand pe taluzul continental. S-au dezvoltat pe formatiuni de flis, iar pozitia lor confirma caracterul alohton. Au fost numite si olistolite, pentru ca specialistii le considera dovezi ale unor momente aparute inainte de evenimentele tectonice. Cea care le-a detasat in relief a fost eroziunea selectiva. Cel mai mare bloc de calcar are o inaltime de 44 de metri si un diametru de 200 de metri, cel de-al doilea are o inaltime de 25 de metri, iar cel de-al treilea de 15 metri.

Pe langa om, cel mai puternic dusman al celor trei stanci de la Rezervatia naturala Calcarele de la Ampoita este regimul termic. Temperaturile si precipitatiile anuale le distrug in timp, deoarece are loc un proces de dezagregare. Omul poate fi oprit mai usor, asa ca este interzisa orice fel de activitate care ar putea afecta rezervatia – printre putinele activitati care pot fi desfasurate aici se numara cea educativa.

Rezervatia naturala Calcarele de la Ampoita are un etaj de paduri de gorun si in jur de 50 de specii de plante vasculare, specifice stancariilor, cum ar fi margica, paiusul sau merluta. Alte plante prezente aici sunt Allium flavum si asociatii de Festuca cinerea ssp. pallens.

Recomandam urmatoarele unitati de cazare din zona selectata