Manastirea Varzaresti: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Manastirea Varzaresti, adaugat pe hvp in categoria Biserici si Manastiri, zona turistica Vrancea, in judetul Vrancea, localitatea Urechesti
Manastirea Varzaresti Descriere
Manastirea Varzaresti este una dintre manastirile ortodoxe din judetul Vrancea. Situata intr-un cadru natural deosebit, in dealurile subcarpatilor de curbura, Manastirea Varzaresti este inconjurata de o frumoasa pădure de stejar. Aflata in apropierea localitatii Palanca, comuna Urechesti, manastirea este situata la o distanta de numai 15 kilometri de Focsani si la alti 25 de kilometri de Ramnicu Sarat.
Datand inca din secolul al XVII-lea, ansamblul monahal din Varzaresti pastreaza astazi doua biserici: biserica veche dateaza din anul 1644 si este incinata Adormirii Maicii Domnului, iar biserica cea noua dateaza din anul 1898 si este inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.
Manastirea Varzaresti - scurt istoric:
Manastirea Varzaresti este o straveche asezare monahala din sudul judetului Vrancea. Aceasta manastire a fost zidita in urma incheierii unei intelegeri de pace, intre domnitorul Vasile Lupu al Moldovei si Matei Basarb al Tarii Romanesti care, dupa mai multe conflicte armate si politice, au hotarat sa puna capat neintelegerilor, marcand acest lucru prin inaltarea cate unei manastiri.
Fiecare domnitor se angaja sa ridice un locas monahal in tara ceiluilat. Astfel, sunt construite Manastirea Soveja, pe raul Putna, si Manastirea Stelea, in Targoviste. In acelasi timp, in anul 1645, armasul lui Matei Basarab, anume Radu Varzaru, ctitoreste manastirea care ii poarta astazi numele, la hotarul dintre Moldova si Tara Romaneasca. In manastire nu se gaseste nici o inscripţie referitoare la ctitorul ei, dar, s-a consemnat, de-a lungul timpului, din marturiile calugarilor vietuitori, ca ar fi facuta de boierul Radu Varzaru, de la care i se trage si numele.
La inceput, Manastirea Varzaresti s-a numit "Schitul Urechesti", dupa satul in apropierea caruia se afla. Numita astfel o gasim in documente precum "Cartea patriarhului Tarigradului, Dionisie", din data de 1 aprilie 1681, si "Carte de judecata cu privire la Schitul Urechesti", din anul 1729. Daca in secolul al XVIII-lea, asezamantul monahal era numit cu ambele nume, mai apoi, s-a pastrat numai cel din urma - Manastirea Varzaresti -, dupa numele ctitorului.