Mausoleul de la Soveja: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Mausoleul de la Soveja, adaugat pe hvp in categoria Mausoleu, zona turistica Vrancea, in judetul Vrancea, localitatea Soveja
Mausoleul de la Soveja Descriere
Monumentul este amplasat in satul Dragosloveni, comuna Soveja, pe un promontoriu de la malul stang al paraului Dobromina, la intersectia cu soseaua prin care se face legatura cu localitatea Lepsa de peste “Coasa” (munte).
Terenul ridicat cu mult peste cota de nivel al solului de la soseaua de acces, pune in valoare Mausoleul; acesta se profileaza pe fundalul muntelui acoperit de padurile de brazi, amplificand caracteristicele arhitecturale ale monumentului –care imprumuta din aspectul unor ziduri de cetate cu creneluri.
Sobru si majestuos, mausoleul de la Soveja este in forma de cruce cu absidele rotunjite; accesul catre intrarea principala se face din sosea din care porneste un sir de trepte de piatra cu o deschidere ampla ce mareste optic impresia de monumental si masiv a obiectivului. Desfasurarea la nivelul a patru terase succesive a treptelor porneste de la un peron semircicular in centrul caruia este amplasat un vas ornamental din ceramica, de dimensiuni ciclopice. De o parte si de alta a primului rand de scari sunt asezate - pe postamente - doua tunuri folosite in luptele duse in anii razboiului. Incinta mausoleului este imprejmuita cu un gard din piatra de rau.
Monumentul, de categorie A, inscris in LMI cu nr. cod VN-IV-m-A-06619, este dedicat eroilor cazuti in luptele crancene de pe cuprinsul vaii Susitei si este marturia suferintelor intregii comunitati ocupata de armatele germane in 18.12.1916.
Mausoleul adaposteste ramasitele a 16.000 de eroi (in interior placile de marmura sunt inscriptionate cu numele eroilor identificati). Osuarul adaposteste 2000 de oseminte ce formeaza un paralelipiped in centrul acestuia conferindu-i un aspect impresionant.
Fondurile pentru constructia mausoleului au fost adunate prin Comitetul Femeilor Romane, din donatii, dar o contributie de seama au avut-o si locuitorii Sovejei. Constructia mausoleului a inceput in anii 1922-1923, in acelasi timp cu cel de la Marasesti dar inaintea celui de la Marasti. Constructia s-a facut dupa proiectul unui arhitect italian, care a fost aprobat de Societatea "Mormintele Eroilor", dar arhitectul care a condus lucrarile si a dat viata acestui proiect a fost George Cristinel, cel care a construit si mausoleul de la Marasesti. Constructia mausoleului a fost terminata in anii 1926-1927, dar criptele cu osemintele celor cazuti au fost inchise in 1928-1929. Criptele din interior, inchise cu placi de marmura alba, poarta caligrafiate numele celor cazuti, ale caror ramasite au fost aduse din cimitirele de pe Rachitas, Cocosila, Zboina sau din mormintele razlete, identificate cu ajutorul localnicilor sau al suprevietuitorilor. In cripte se gasesc si osemintele ostasilor germani, austrieci si maghiari cazuti in luptele de aici.