Rezervatia Naturala Cheile Tisitei: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Rezervatia Naturala Cheile Tisitei, adaugat pe hvp in categoria Parcuri si Rezervatii Naturale , zona turistica Vrancea, in judetul Vrancea, localitatea Lepsa
Rezervatia Naturala Cheile Tisitei Descriere
Cheile Tisitei reprezinta o rezervatie naturala din Muntii Vrancei. Traseul incepe din statiunea turistica Lepsa, de pe soseaua principala si se parcurge in trei zile ajungandu-se in cele din urma in satul Coza. Acest drum a fost construit in timpul celui de-al doilea razboi mondial de germani. A fost un drum feroviar si a avut ca scop usurarea accesului intre Coza si Lepsa pentru transportul de lemne. Aceste informatii nu sunt oficiale ci le-am aflat de la locuitorii din zona.
Cheile Tisitei este o rezervatie de tip mixt (hidrogeomorfologic, forestier, floristic, faunistic si de peisaj). Este situata in bazinul hidrografic al Tisitei, avand limitele pe cumpenele de ape care separa bazinul de Putna si Naruja. Limitele se inscriu pe varfurile Tisaru Mare, Tisaru Mic, Dealul Crucilor, Culmea Lespezi, Varful Titilelor, Groapa Adanca, Groapa Larga, Varful Cristianu Mare, Varful Coza, Varful Gurguiata, Varful Porcului.
Vaile sunt inguste, cu o mare energie de relief, avand pe alocuri aspect de canion. Relieful prezinta zone extrem de accidentate, cu pereti aproape verticali, dar si zone cu o panta redusa, Luncile Tisitelor. Foarte spectaculoase sunt branele Tisaru, Peretele Porcului, Altarul Tisitei, Rapa Caprei, Caciulata, Culmea lui Toader, Muntele Condratu, Coza-Cristianu, Zburatura.
Padurea este regenerata, in secolul 19 toata zona fiind defrisata. Se intalnesc paduri de fag si in amestec care formeaza habitatul a numeroase specii de carnivore mari.. Se intalnesc numeroase exemplare de capra neagra colonizate din anul 1982, care pot fi observate pe brane. Iarna putem vedea numeroase urme ale vidrelor in albia Tisitei. De asemenea aici este locul de trai a ursului brun. Dintre speciile floristice importante se regasesc: floarea de colt, trandafirul de munte, izmisoara, carpenul de munte, sanzienele de munte, ciubotica ursului, papucul doamnei, barba ungurului, tulichina. Floarea de colt o putem vedea inflorita in lunile iulie-august mai ales pe Altarul Tisitei.