HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Manastirea Clocociov

  • Biserici si Manastiri
  • Slatina
  • Olt
  • Oltenia
Manastirea Clocociov Olt Slatina Oltenia

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Olt - Slatina

TAXI in zona

taxi TAXI Olt
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Olt
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Olt
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Olt
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism

Agentie turism Olt
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Olt
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Manastirea Clocociov: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Manastirea Clocociov, adaugat pe hvp in categoria Biserici si Manastiri, zona turistica Oltenia, in judetul Olt, localitatea Slatina

Manastirea Clocociov Descriere

Manastirea Clocociov este o manastire ortodoxa din judetul Olt. Fiind inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, manastirea se afla la marginea localitatii Slatina. Din gara Slatina, se ia autobuzul, pana la spitalul central, iar mai apoi se porneste pe Strada Basarabilor, pana la manastire.

Manastirea Clocociov se numara printre cele mai vechi manastiri din tara, inceputurile acesteia pierzandu-le de-a lungul vremii. Nici macar pisania vechii biserici nu s-a pastrat, aceasta fiind initial din lemn sau distrugandu-se prin vitregiile vremii. Drept aceea, nici anul zidirii, nici ctitorii de la Clocociov nu sunt stiuti cu exactitate.

Cu toate acestea, unele documente, precum si o fresca pastrata in manastire, il numesc drept ctitor pe voievodul muntean Mihai Viteazu (1593-1601). Dupa anul 1628, cladirile manastirii incep sa aibe de suferit, indreptarea acestora facandu-se din mila si dragostea de Dumnezeu a domnitorului Matei Basarab (1632-1654).

Refacerea manastirii este atribuita, in oarecare parte, dregatorului Diicu Buicescu, sotiei acestuia, Dumitra, si mamei sale, Mara, cu totii rude de-ale domnitorului Matei Basarab; boierul Diicu era nepotul domnitorului. Biserica cea veche a inceput a fi zidita in anul 1645, in numai cateva luni de zile aceasta fiind savarsita. Ctitoria evlaviosului Buicescu, pe langa biserica, mai cuprinde si un corp de chilii, precum si un zid imprejmuitor.

Potrivit unei traditii locale, fiind urmarit de turcii cei pagani, domnitorul Matei Basarb s-a ascuns in scorbura soc batran din padurea Clocociov. Scapand din mainile prigonitorilor, voievodul a fagaduit lui Dumnezeu ca va ridica in apropiere o manastire.

Aceasta traditie este intarita si de un document din anul 1862, care marturiseste ca biserica de la Clocociov este zidita "in anul 7153 (1645), de raposatul Matei Basarab Voda". Documentul a fost intocmit probabil in urma pisaniei asezate pe biserica de catre boierul Buicescu, in anul 1645.

Fiind inchinata Manastirii Cutlumus, din Sfantul Munte Athos, de catre domnitorul Alexandru Coconul, in perioada secolelor XVII-XVIII, manastirea dispunea de multe mosii, proprietati si bogatii. In data de 19 august 1657, patriarhul Macarie al III-lea al Antiohiei, aflat in trecere prin Tara Romaneasca, impreuna cu arhidiaconul sau, Paul de Alep, a poposit in Manastirea Clocociov. Din jurnalul de calatorie al arhidiaconului Paul de Alep, ne-a ramas urmatoarea marturie: "O manastire cu hramul Sfantul Mihail, dar de obiceiu numita Clocociov, care seamana cu Manastirea Stanesti, de peste Olt, si este stapanita de egumeni si de calugari greci, de la Manastirea Cutlumus, din Sfantul Munte."

Recomandam urmatoarele unitati de cazare din zona selectata