HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Manastirea Horaita

  • Biserici si Manastiri
  • Piatra Neamt
  • Neamt
  • Bucovina
Manastirea Horaita Neamt Piatra Neamt Bucovina

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Neamt - Piatra Neamt
Adresa
com.Cracaoani

TAXI in zona

taxi TAXI Neamt
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Neamt
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Neamt
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Neamt
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism

Agentie turism Neamt
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Neamt
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Manastirea Horaita: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Manastirea Horaita, adaugat pe hvp in categoria Biserici si Manastiri, zona turistica Bucovina, in judetul Neamt, localitatea Piatra Neamt com.Cracaoani

Manastirea Horaita Descriere

Manastirea Horaita este asezata la altitudinea de 600 de metri, nu departe de poalele muntelui Horaiciorul - 1.076 de metri, langa versantul rasaritean al muntilor Stanisoarei din Carpatii Orientali. Manastirea - initial, numai biserica de mir - a luat fiinta acum mai bine de cinci veacuri.

Manastirea Horaita a fost ridicata de calugarii care, doritori de retragere, pusniceau razleti prin poienile din preajma. Dovada acestui fapt stau astazi toponime ca "Poiana lui Calinic", "Poiana lui Iov", "Poiana lui Silvestru", locuri ce pot fi usor identificate in preajma manastirii.

Drumul spre manastire poate fi strabatut atat cu masina cat si pe jos. Din drumul national 15C Piatra Neamt - Targu Neamt, in dreptul localitatii Dobreni, se parcurg 15 kilometri pe drumul judetean 156A, prin localitatile Negresti si Poiana. O alta modalitate de a ajunge este oferita de acelasi drum national, dinspre Targu Neamt in dreptul localitatii Cracaoani pe drum comunal nemodernizat de 6 kilometri.

Manastirea Horaita - de-a lungul vremii:

La sase kilometri de soseaua Cracaoanilor, ce leaga orasele Piatra Neamt si Targu Neamt, la capatul pitorestii vai a paraului cu acelasi nume Horaita, intr-o poiana inclinata, inconjurata de subcarpatii Muntilor Stanisoarei, la 660 de metri altitudine, se gaseste Manastirea Horaita.

Manastirea Horaita a luat fiinta in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Intre anii 1822 si 1824, cuviosul parinte Irinarh Roseti (1771-1859), calugar cu metania din Manastirea Neamt, cu binecuvantarea si aportul substantial al Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei (1803-1842), in urma unei revelatii dumnezeiesti, ridica prima biserica - din lemn - a manastirii cu hramul "Pogorarea Sfantului Duh".

Infiintarea si consolidarea manastirii au fost sprijinite si de domnitorii Ioan Sandu Sturza (1822-1828) si Mihail Sturza (1834-1839) ai Moldovei. Primul i-a dat hrisovul la intemeiere, cel de-al doilea i-a legitimat existenta integrand-o intre lacasurile bugetare ale tarii.

Desi Manastirea Horaita a fost infiintata in anul 1822, sunt documente potrivit carora ea dateaza din secolul al XV-lea. La dta de 11 iulie 1428, domnitorul Moldovei - Alexandru cel Bun (1400-1432) includea biserica din Horaita in randul celor 52 de biserici pe care le supune jurisdictional Manastirii Bistrita. Alexandru cel Bun consemna in documentul din iulie 1428 o danie manastirii Bistrita, care ii va sluji de necropola: "Pentru sufletul sfant al raposatilor parintilor nostri si pentru sanatatea Domniei mele si a tuturor copiilor Domniei mele".

Denumirea manastirii - "Horaita" - provine de la numele marilor proprietari de pamant in stapanirea carora intrau comuna Cracaoani si imprejurilmile, si anume Goraeti.

Parintele Irinarh, principalul ctitor al manastirii, este hirotesit arhimandrit si devine primul staret al manastirii pe care o va conduce pana la 1837, adunand in jurul sau ca la 70 de vietuitori. In anul 1837 cuviosul arhimandrit Irinarh, imbolnavindu-se, s-a hotarat sa mearga la Locurile Sfinte pentru a se inchina, retragandu-se pentru restul vietii sale in Palestina.

Recomandam urmatoarele unitati de cazare din zona selectata