Statiunea Poiana Marului: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic
Statiunea Poiana Marului, adaugat pe hvp in categoria Statiuni Balneare, zona turistica Oltenia, in judetul Caras Severin, localitatea Poiana Marului
Statiunea Poiana Marului Descriere
Statiunea Poiana Marului din judetul Caras Severin este una dintre cele mai frumoase obiective turistice din intreaga regiune a Banatului, fiind localizata la aproximativ 25 de km distanta de orasul Otelu Rosu si in jur de 45 de km de orasul Caransebes, intr-o zona depresionara pitoreasca aflata la o altitudine ce masoara in jur de 500 metri, in inima Muntilor Tarcului si inconjurata de paduri intinse de conifere si foioase.
Descriere Statiunea Poiana Marului:
Accesul catre Statiunea Poiana Marului se realizeaza pe traseul drumului national DN68, ce leaga Caransebesul de Hateg. Cei care doresc sa poposeasca in aceasta statiune trebuie sa urmareasca acest traseu pana la intrarea in localitatea Zavoi, de unde se va urma drumul judetean DJ683. Mergand pe aceasta ruta in jur de 12 km turistii trec pe langa Lacul Poiana Marului, un lac de acumulare care ofera un peisaj incantator, dupa care urmeaza intrarea in statiune.
Aceasta zona a reprezentat un punct important inca de pe vremea dacilor. Fiind localizat intr-o regiune ferita, adapostit de culmile muntoase din imprejurimi, acest spatiu le-a servit in trecut locuitorilor regatului dac drept loc de adapost sau de vanatoare. Au fost descoperite in timp de catre arheologi numeroase vestigii istorice precum un altar inchinat zeilor, aflat pe un versant din partea nordica a masivului Muntele Mic, la o altitudine ce masoara in jur de 1200 metri. O legenda spusa de localnicii de aici sustine faptul ca in regiunea cuprinsa intre Muntele Mic si Statiunea Poiana Marului ar fi fost ingropat chiar unul dintre regii daci, Scorilo, tatal lui Decebal. Zona a fost numita de oamenii din imprejurimi Pietrele Scorile, acestia sustinand ipoteza ca regiunea in care se afla in prezent Poiana Marului era locul de vanatoare preferat de daci. O alta legenda interesanta a zonei este legata de comoara lui Scorilo, care se presupune ca zace in tinuturile din jurul Statiunii Poiana Marului. Ciobanii din zona spun ca aceasta comoara s-ar afla intr-o pestera din interiorul Stancii lui Scorilo, pe suprafata masivului Muntele Mic si considera intregul spatiu unul sacru.
La inceputurile sale, Poiana Marului era o importanta zona de exploatare forestiera, evoluand in timp si fiind ridicate primele spatii de cazare recunoscute ca apartinand unor familii italiene. Dezvoltarea turistica a acestei zone se datoreaza in primul rand constructiei barajului de la Maru, in urma careia s-a format lacul de acumulare Poiana Marului, ce reprezinta in prezent principala atractie din statiune. Lucrarile de constructie a barajului au fost incepute in anul 1984 si au fost finalizate in 1992, prezenta acumulare de anrocamente masurand aproximativ 125 metri.
Turistii sositi in Poiana Marului se pot bucura de cadrul natural pitoresc dominat de masive acoperite de paduri, avand posibilitatea de a urma diverse trasee turistice montane. Statiunea este intr-o continua dezvoltare, numeroasele vile si pensiuni de agrement fiind elemente promitatoare in ceea ce priveste potentialul turistic al zonei. Se doreste de asemenea realizarea unei legaturi mult mai simple intre Statiunea Poiana Marului si Statiunea Muntele Mic, prin finalizarea drumului din Valea Sucului si amenajarea unei linii pentru telecabina. Se doreste de asemenea amenajarea unui domeniu schiabil, care presupune realizarea unei legaturi cu Muntele Mic prin Valea Valsanu.