HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Cetatea-manastire Bradu

  • Biserici si Manastiri
  • Tisau
  • Buzau
  • Muntenia
Cetatea-manastire Bradu Buzau Tisau Muntenia

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Buzau - Tisau

TAXI in zona

taxi TAXI Buzau
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Buzau
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Buzau
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Buzau
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism

Agentie turism Buzau
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Buzau
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Cetatea-manastire Bradu: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Cetatea-manastire Bradu, adaugat pe hvp in categoria Biserici si Manastiri, zona turistica Muntenia, in judetul Buzau, localitatea Tisau

Cetatea-manastire Bradu Descriere

Manastirea Bradu se afla in satul Hales, comuna Tisau din judetul Buzau si este cunoscuta si drept “Cetatea Doamnei Neaga”. A fost construita in secolul al XVII-lea, de boierii din familiile Cadesti si Patarlageni.

A doua denumire provine de la faptul ca sotia lui Mihnea Turcitul, Doamna Neaga, a fost cea care a refacut-o. In anul 1640, Radu Candescu a construit ziduri de incinta, pentru a proteja complexul de atacurile turcilor. Manastirea-cetate a avut un rol important in istoria domnitorilor romani: Mihai Viteazul a plecat de aici spre Valea Buzaului si apoi spre Selimbar, unde a castigat lupta de acolo. In plus, Constantin Brancoveanu a gasit de trei ori aici loc de refugiu, in anii 1703, 1708 si 1711. Venit cu familia lui, domnitorul a reusit sa scape de turcii care il cautau.

Manastirea Bradu a avut un rol important si in timpul Revolutiei din 1821, cand boierii de pe acest teritoriu s-au adapostit din calea atacurilor. Tot in acea perioada, eteristii au atacat manastirea-cetate, insa nu a reusit sa o si cucereasca. Dovada atacului lor sta in portile cetatii, care se afla in Muzeul Judetean Buzau si care sunt pline de proiectile de plumb.

Ansamblul de la Manastirea Bradu cuprinde zidurile de incinta, turnurile de aparare de la colturi, ruinele vechilor chilii si ale spatiilor pentru locuit si pentru activitatile gospodaresti, Casa Domneasca (construita de Constantin Brancoveanu la inceputul secolului al XVIII-lea) si biserica cu hramul “Sfantul Dumitru”, in care inca se tin slujbe.

Manastirea Bradu si intregul complex au fost incluse pe lista monumentelor istorice din Romania. Importanta sa in secolele trecute este dovedita si de faptul ca aici s-au organizat cursurile unei scoli, incepand cu anul 1872, in care erau primiti copiii din toata comuna. Cursurile au fost intrerupte in anul 1905, cand au fost construite doua clase in alte locatii, pentru ca numarul elevilor crescuse simtitor.