HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Manastirea Pissiota

  • Biserici si Manastiri
  • Ploiesti
  • Prahova
  • Muntenia
Manastirea Pissiota Prahova Ploiesti Muntenia

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Prahova - Ploiesti
Adresa
com.Poenarii Burchi

TAXI in zona

taxi TAXI Prahova
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Prahova
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Prahova
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Prahova
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism Prahova

Agentie turism Prahova
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Prahova
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Manastirea Pissiota: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Manastirea Pissiota, adaugat pe hvp in categoria Biserici si Manastiri, zona turistica Muntenia, in judetul Prahova, localitatea Ploiesti com.Poenarii Burchi

Manastirea Pissiota Descriere

Manastirea Pissiota este situata in Comuna Poenarii Burchi, judetul Ploiesti, la 40 de kilometri nord de Bucuresti si la 20 de kilometri sud de Ploiesti, pe soseaua Bucuresti-Buftea-Ploiesti. Manastire Pissiota, locuita de o obste de maici, are hramul Nasterea Maicii Domnului.

Pe cel mai circulat drum din Romania, Drumul National 1, care leaga orasul Bucuresti de Ploiesti, exista un indicator, in localitatea Potigrafu, care te indruma spre Manastirea Pissiota.

La aceasta manastire se poate ajunge si cu trenul. Se merge astfel pana la gara Crivina si de aici se merge spre Ploiesti, dupa care la dreapta pe primul drum asfaltat pana intalnim in dreapta soselei manastirea amplasata la mai putin de un kilometru de gara.

Din senin, printre case taranesti si curti inverzite, se iteste o campanila in cel mai pur stil al Renasterii italiene. Frumosul turn este perfect incadrat intr-un ansamblu bizantin de cea mai aleasa factura. O sinteza perfecta, care aminteste pe undeva de stilul bisericilor macedonene. Desigur, aceasta este amprenta ctitorului, marele inginer si om ce cultura aroman Nicolae Pissiota.

Manastirea Pissiota - ctitorul Nicolae Pissiota:

Nicolae Pissiota se naste in anul 1860, in satul Hrupiste, langa lacul Kastoria - pe teritoriul Greciei de astazi - dintr-o familie de crescatori de animale - ocupatia predilecta a aromanilor.

Pissiota a fost tot timpul un elev silitor, iar dupa terminarea liceului in Bitolia - capitala neoficiala a aromanilor - a plecat ca bursier la Paris, la Scoala de Drumuri si Poduri. Dupa o scurta intrerupere, din cauza unei tuberculoze pe care si-a tratat-o acasa, cu lapte de capra, aer de munte si odihna, termina cursurile si, la sfatul unui prieten - generalul Burghele - isi paraseste locul de bastina - situat pe atunci in Imperiul otoman - si cere naturalizarea in tanarul si independentul Regat al Romaniei.

Regele Carol I ii acorda acest drept si sfarsitul secolului al XIX-lea il gaseste angajat al CFR si casatorit, in anul 1894, cu Zoe Eustatiu, fiica unui diplomat de cariera. De remarcat faptul ca din partea sotiei, prin alianta cu familia Trestianu, doua fete s-au calugarit, iar una a ajuns chiar stareta Manastirii Ratesti, din Buzau.

Nicolae Pissiota isi creeaza, dupa scurt timp, propria antrepriza de constructii, si astfel ridica Atelierele Grivita si podul de cale ferata peste raul Buzau. Afacerile ii merg destul de bine, iar dupa Razboiul de Reintregire (1916-1918) se hotaraste sa ctitoreasca o manastire.

Manastirea Pissiota - scurt istoric:

Manastirea Pissiota a fost ctitorita la inceput ca schit, de inginerul Nicolae Pissiota si sotia sa Zoe, intre anii 1928-1929. Odata cu biserica zidita din temelie s-au construit si case pentru calugari. Schitul Pissiota s-a ridicat in zilele sanctitatii sale, primul patriarh regent al Romaniei Mari, Dr. Miron Cristea.

Intre anii 1928-1929 Nicolae Pissiota, pe banii lui, ridica manastirea, urmand proiectul arhitectului Ioan Giurgea. Astfel, asezamantul devine o perfecta sinteza dintre Orient si Occident, dintre Renasterea italiana si stilul bizantin clasic.

Cocheta si armonioasa, biserica va fi pictata de celebrul Costin Petrescu - cel care pictase fresca de la Ateneul Roman si Catedrala din Alba Iulia - va avea mobilierul sculptat de Gheorghe Dima - cel care realizase statuia lui Eminescu din fata aceluiasi Ateneu Roman - va fi pardosita cu marmura de Carrara, iar iconostasul va fi sculptat in lemn de trandafir si cires adus din Grecia.

Recomandam urmatoarele unitati de cazare din zona selectata