HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Pestera Valea Cetatii

  • Pesteri
  • Rasnov
  • Brasov
  • Tara Barsei Brasov
Pestera Valea Cetatii Brasov Rasnov Tara Barsei Brasov

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Brasov - Rasnov

TAXI in zona

taxi TAXI Brasov
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Brasov
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Brasov
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Brasov
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism

Agentie turism Brasov
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Brasov
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Pestera Valea Cetatii: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Pestera Valea Cetatii, adaugat pe hvp in categoria Pesteri, zona turistica Tara Barsei Brasov, in judetul Brasov, localitatea Rasnov

Pestera Valea Cetatii Descriere

Peștera Valea Cetății este o peșteră situată la aproximativ 3 km de orașul Râșnov, pe șoseaua Valea Cetății spre Poiana Brașov, descoperită acum circa 60 de ani (aprox. 1949, când în urma unei explozii hidraulice - datorită sedimentelor acumultate si a intrării foarte înguste - a fost desfundată intrarea în peșteră, de unde și numele de peștera Fundata).
În lungime totală de circa 958 m, pe galeria principală (între cele două intrări - așa cum atesta Clubul de Speologie "Emil Racoviță" din București), aceasta nu este o peșteră deschisă publicului, deoarece intrarea, situată la 825 m altitudine, se face anevoios (doar pe burtă). Dar cu un echipament adecvat, Peștera Valea Cetății se poate admira în toată splendoarea ei. Deși, cu ceva timp în urmă ea a fost vandalizată, încă mai pot fi observate în "Sala Mare" stalactite și stalacmite de diferite mărimi, printre care una de 2 m înălțime, care veghează intrarea în "Sala Mare", asemeni Stejarului din Borzești, salutându-i necontenit pe puținii vizitatori. Din "Sala Mare", cu o înălțime de peste 20 m și aproximativ 2500 mp, pleacă în diferite direcții galerii secundare de diferite mărimi. Pereții peșterii sunt în general acoperiți cu scurgeri de calcit. Peștera Valea Cetății (Fundata) are o extensie de 200,6 m si indicele de ramificare de 4,77. Infiltrațiile de apă din peșteră sunt numeroase și dispuse pe întreaga rețea de galerii. Cantitatea de apă ajunsă aici variază in funcție de sezon, dar o anumită cantitate de apă se datorează și fenomenului de condensare la contactul aerului cu pereții peșterii. Peștera de pe Valea Cetății a avut într-o primă fază galeriile umplute cu apă, coroziunea largind astfel spațiile, iar după trecerea la nivel de curgere liber, eroziunea a modelat și pe verticală.
Peștera Valea Cetății a fost declarată Zonă naturală protejată de interes național și monument al naturii, conform Legii nr. 5 din 6 martie 2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 152 din 12 aprilie 2000.
De la începutul anului 2011, Peștera Valea Cetății (Fundata) poate fi vizitată de toată lumea, nu doar de cei pasionați, accesul în peșteră fiind înainte dificil, aceasta fiind nou introdusă în circuitul turistic românesc. Astfel s-au creat de curand locuri de acces pentru vizitatori, dar și trotuare, balustrade, pasarele, bare de protecție, scări și un sistem de iluminat in interiorul peșterii. Peisajul subteran vă va tăia respirația.