HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Casa Poynar Din Oradea

  • Muzeu
  • Oradea
  • Bihor
  • Crisana
Casa Poynar Din Oradea Bihor Oradea Crisana

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Bihor - Oradea
Adresa
str. Nicolae Grigorescu nr. 6

TAXI in zona

taxi Taxi in Zona
Taxi City
Nume
Taxi City
Telefon
0788.945.549
Orange
0744.777.111
Vodafone
0722.340.380
Cosmote
0359.455.222
RDS/RCS
0359.334.334
Telekom
0765.273.222
Telefon
0741.426.664

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Bihor
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Bihor
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism Bihor

Agentie turism Bihor
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Bihor
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Casa Poynar Din Oradea: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Casa Poynar Din Oradea, adaugat pe hvp in categoria Muzeu, zona turistica Crisana, in judetul Bihor, localitatea Oradea str. Nicolae Grigorescu nr. 6

Casa Poynar Din Oradea Descriere

Casa Poynara
Casa Poynara fost construita in anul 1907, dupa un proiect realizat de Sztarill Ferenc. Fatadele sunt perfect simetrice, cu regim de inaltime parter inalt, mezanin si doua etaje iesite in intregime in afara prin console de dimensiunile mezaninului, cu forme sculpturale. Stilul este secession, cu cateva sugestii de renascentere italiana. Colturile cladirii sunt rotunde, terminate turnuri cilindrice si un coif bulbar de factura neobaroca. Fatadele ultimelor doua etaje sunt compuse din panouri decorative. Chenarele ferestrelor si cornisa sunt ornamentate cu elemente policrome de ceramica. Tencuiala frontispiciului este decorata cu elemente florale.
Clădirea de plan dreptunghiular aflat la colţ de stradă este dominată de o structură şi decor tipic stilului secession. La nivelul etajelor faţada iese faţă de planul parterului, zonele respective fiind srpijinite de un şir de console curbe, cu excepţia axelor din flancuri, care se racordează planurilor ieşite prin intermediul unor balcoane. Faţada simetrică are o articulare preponderent verticală, unicul element orizontal fiind brâul median proeminent, de pe care pornesc consolele etajelor. Cel mai caractertistic element al clădirii este turnul de colţ acoperit cu coif bulbat, al cărui ultim nivel este articulat cu un şir de semicolonete cu capiteluri decorate cu frunze şi croşete. Faţadele laterale şi primul etaj al turnului sunt străpunse de ferestre dreptunghiulare, etajul al doilea fiind dominat de ferestre cu închidere semicirculară. Pervazul ferestrelor este sprinijit de console simple, chenarul fiind decorat cu un şir de butoane de forma unor rozete stilizate. Sub brâul median se află un şir de butoane decorative, însă acest tip de decor se afla iniţial pe suprafeţe mult mai întinse. Cele două axe principale sunt încoronate de un fronton triunghiular cu contur curbat, străpuns de o fereastră circulară, suprafaţa aflată deasupra golului fiind decorată cu relieful unui vas cu flori. Motivele zoomorfe specifice stilului secession pot fi zărite pe alocuri şi pe faţada casei Poynár, mai exact pe balustradele balcoanelor, în forma unor fluturi. În axa centrală a faţadei dinspre Piaţa Ferdinand, între ferestrele de la etajul al doilea se află relieful unui corb cu un inel între ciocuri şi anul 1894, încadrat de o cunună barocizantă. Deocamdată nu a fost elucidată semnificaţia acestui relief, deoarece conform datelor istorice imobilul a fost construit mai târziu cu un deceniu. Unica intrare a clădirii se deschide dinspre strada Grigorescu, iar interiorul nu mai păstrează azi detalii din decorul original.

Recomandam urmatoarele unitati de cazare din zona selectata