HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Manastirea Tauni

  • Biserici si Manastiri
  • Alba Iulia
  • Alba
  • Muntii Apuseni
Manastirea Tauni Alba Alba Iulia Muntii Apuseni

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Alba - Alba Iulia
Adresa
com.Valea Lunga

TAXI in zona

taxi TAXI Alba
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Alba
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Alba
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Alba
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism Alba

Agentie turism Alba
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Alba
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Manastirea Tauni: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Manastirea Tauni, adaugat pe hvp in categoria Biserici si Manastiri, zona turistica Muntii Apuseni, in judetul Alba, localitatea Alba Iulia com.Valea Lunga

Manastirea Tauni Descriere

Manastirea Tauni se afla in satul cu acelasi nume, comuna Valea Lunga din judetul Alba. A luat nastere in anul 1994, cand Episcopia Alba-Iuliei a hotarat sa infiinteze un lacas religios pe aceste meleaguri, lipsite de o istorie indelungata a vietii monahale.

Asadar, piatra de temelie a manastirii a fost pusa in anul 1994, iar doi ani mai tarziu au venit aici cateva maicute, care sa se ocupe de ea. Biserica poarta hramul “Acoperamantul Maicii Domnului”, iar in ultimii ani, monahiile si parintele duhovnic au incercat din rasputeri sa mareasca ansamblul monahal, prin ridicarea unui corp pentru staretie, pentru chilii, o bucatarie si o trapeza. Constructiile sunt realizate in sud-vestul bisericii, iar usa pridvorului va fi cale de legatura intre biserica si chilii.

Biserica de la Manastirea Tauni a fost ridicata din caramida, avand un plan dreptunghiular in exterior si unul in forma de cruce in interior. Diferenta dintre cele doua planuri este data de adancirea absidelor. Pe langa cele patru incaperi traditionale (pridvor, pronaos, naos si altar), biserica are si o gropita. Aceasta se delimiteaza de naos prin cativa stalpi, care sustin arcada si bolta. Capeteasma este sculptata in lemn de stejar, lemn care predomina in interior, fiind intalnit si la ferestre.

In ceea ce priveste arhitectura, biserica de la Manastirea Tauni imbina elemente din toate cele trei provincii romanessti. Stilul moldovonesc este cel intalnit si la Biserica Luca Arbore din Suceava, dar si la Manastirea Humor. Sunt prezente cateva elemente ale stilului brancovenesc, precum ancadramentele de la coloanele pridvorilor, de la ferestre si de la usi, care sunt realizate din piatra. Un element de originalitate este reprezentat de nisele din pridvor, in care se aprind lumanari.

Manastirea Tauni asteapta credinciosii in orice zi, acestia putand participa si la slujbele care se tin aici de catre maicute. In fiecare an, atunci cand se praznuieste hramul, curtea manastirii devine neincapatoare, sosind aici pelerini din intreaga tara.