HVP Hoteluri Vile Pensiuni Cazare

Mausoleul Eroilor Marasesti

  • Mausoleu
  • Mararesti
  • Vrancea
  • Vrancea
Mausoleul Eroilor Marasesti Vrancea Mararesti Vrancea

Adresa Obiectiv Turistic

Judet - Localitate
Vrancea - Mararesti
Adresa
Marasesti jud Vrancea

TAXI in zona

taxi TAXI Vrancea
Avem locul liber pentru promovare companie taxi pe judetul Vrancea
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Inchiriaza o masina

Inchiriaza o masina in judetul Vrancea
LOCUL ESTE LIBER
promovare firma de inchiariat masini pe judetul Vrancea
contacteaza-ne pentru oferta promovare

Agentie de Turism

Agentie turism Vrancea
LOCUL ESTE LIBER
promovare agentie de turism pe judetul Vrancea
contacteaza-ne pentru oferta promovare
Mausoleul Eroilor Marasesti: aceasta pagina prezinta o scurta descriere a obiectivului turistic Mausoleul Eroilor Marasesti, adaugat pe hvp in categoria Mausoleu, zona turistica Vrancea, in judetul Vrancea, localitatea Mararesti Marasesti jud Vrancea

Mausoleul Eroilor Marasesti Descriere

Monumentul, printre cele mai importante din Europa, a fost realizat dupa planurile arhitectilor George Cristinel si Constantin Pomponiu (castigatori ai concursului de proiecte si premiati cu 40.000 de lei aur) intre anii 1923-1938 si a fost inaugurat în mod oficial oficial pe 18 septembrie 1938.

Lucrarile au fost demarate la 28 septembrie 1924, in prezenta Reginei Maria si a altor personalitati ale vremii, si s-au reluat dupa 12 ani, in 1936. Basoreliefurile "Cupolei Gloriei" au fost realizate de catre Cornel Medrea si Ion Jalea si ilustreaza diverse momente ale luptelor de la Marasesti. Eduard Saulescu a executat pictura interioara.

In anul 1938, cu prilejul inaugurarii, a fost emisa o medalie jubiliara, cu diametrul de 60 mm, in trei variante: aur, argint si bronz. Pe aversul medaliei se aflau efigiile regilor Ferdinand I (in dreapta) si Carol al II-lea (in stanga), fata in fata, iar in mijloc, dedesubt, se afla stema Regatului Romaniei. Pe revers, in mijloc, este infatisat Mausoleul Eroilor de la Marasesti.


Mausoleul de la Marasesti - stabilirea Eroului Necunoscut

In anul 1923, in fata Mausoleului, a fost stabilit Eroul necunoscut de catre un copil de trupa. Tatal baiatului murise in primul razboi mondial, fiind unul dintre miile de eroi necunoscuti. Dupa ce si mama lui a murit, baiatul a fost crescut langa Regimentul din Craiova. Pentru ca a fost cel mai bun elev din promotie, Sandulescu a fost desemnat sa aleaga eroul necunoscut.

Mausoleul de la Marasesti - "Cupola Gloriei" si "Culoarul Cavalerilor"

Construit din beton armat placat cu blocuri de andezit de Deva, acesta are o forma circulara - 30 de metri inaltime si 40 de metri in diametru. Partea superioara a monumentului este terminata cu o cupola - "Cupola gloriei" - a carei baza este flancata de patru vulturi din granit de Deva, inconjurata de o imensa friza in basorelief, cu o suprafata totala de 100 de metri patrati.

Trei terase suprapuse conduc spre intrarea in cupola, care este decorata in interior cu o pictura in fresca creata de pictorul Eduard Saulescu. La parterul impresionantului monument se afla criptele care adapostesc osemintele soldatilor si ofiterilor romani.

In centrul mausoleului este dispus sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, decedat la 21 iulie 1919. Generalul Eremia Grigorescu fost decorat cu Steaua Romaniei si Ordinul Sfantul Gheorghe si Sfanta Ana al Tarului Rusiei, a fost Prim Cavaler al Legiunii de Onoare si a primit o sabie de samurai avand gravate cuvintele "Pe aici nu se trece!".

Pe "Culoarul Cavalerilor", alaturi de maiorul mitralior Grigore Ignat sau locotenentul Gabriel Pruncu, se afla si mormantul Mariucai Zaharia, copila de 12 ani din Haret care a ajutat armata romana, transmitand din nucul aflat in spatele casei date despre inaintarea nemtilor, pana in momentul in care a fost doborata de glontul unui lunetist neamt.

In incinta mausoleului a fost amenajat, intr-o cladire separata, un muzeu al luptelor desfasurate pe aceste locuri, care ofera vizitatorului imagini foto-documentare, armament si echipament militar din dotarea armatei romane la vremea respectiva, obiecte personale ale Ecaterinei Teodoroiu cazuta in timpul luptelor desfasurate pe valea Susitei.

La etajul superior se afla o rotonda in care sunt asezate, in mod simbolic, drapelele unitatilor romane participante la batalia de la Marasesti.

Mausoleul de la Marasesti - Monument Istoric National

Mausoleul este inscris la pozitia nr. 271, cu codul "VN-IV-m-A-06632", in Lista Monumentelor Istorice, actualizata prin Ordinul ministrului Culturii si Cultelor nr. 2314/8 din luna iulie a anului 2004.

Se spune ca Mausoleul de la Marasesti impune un respect atat de mare, incat insusi Hitler, in momentul in care aviatia aliatilor bombarda Valea Prahovei si ameninta Moldova, i-a cerut lui Antonescu sa trimita la Marasesti doua subunitati de antiaeriana care sa apere Mausoleul.

Recomandam urmatoarele unitati de cazare din zona selectata